Een amethist wordt meestal verkocht als een stuk van een geode. Dit is de ruwe vorm van een amethist. Het is familie van de bergkristal. De amethist heeft een paarse kleur. Voor de sieraden industrie wordt de steen vaak geslepen. Zodat er armbanden, kettingen, hangers en oorbellen van gemaakt kunnen worden. De amethist kan gebruikt worden in de onderstaande vormen.

Bekende vormen van amethist

Amethist geode

Een geode wordt ook wel een druse genoemd. Het is een rondvormige holle of een gedeeltelijke holle knol. Deze knol is aan de binnenkant bekleed met kristallen. De grote van een geode kan onderling erg verschillen. De lagen gesteente kunnen bijvoorbeeld door natuurverschijnselen zoals aardbevingen, meteorietinslagen en vulkaan uitbarstingen verschuiven. Zo kunnen er holle ruimtes in het gesteente ontstaan. Op deze manier ontstaat er een amethist geode in het gesteente. Wanneer een geode gevonden wordt dan wordt deze met een daarvoor bestemde tang doormidden gebroken. De geode wordt ook wel doorgezaagd. Het gewicht van een amethist geode bepaalt niet welke kristallen er in de steen zitten. Het komt wel eens voor dat er in lichtere stenen zich mooiere kristallen gevormd hebben dan in de grotere stenen.

Trommelstenen

Getrommelde stenen worden zo genoemd omdat deze stenen heen en weer geslingerd worden in een trommel met water en zand. Door het trommelen worden de ruwe amethisten glad gemaakt. Getrommelde amethisten hebben dezelfde werking als de ruwe vorm. De ruwe vorm werkt grover en de trommel steen werkt wat verfijnde. Deze stenen worden ook gebruikt als knuffelsteen. Ze worden dan in de handen vast gehouden. Elke vorm heeft zijn eigen energie en het is aan jou om de vorm te kiezen die het best bij je past.

Facet

Een facet is een platgeslepen oppervlak van een edelsteen. Deze stenen worden op deze manier geslepen omdat er dan een mooie weerkaatsing van het licht optreedt. Edelstenen hebben allemaal verschillende hoeken waarin ze geslepen worden. De beste amethisten worden meestal gebruikt om facet geslepen te worden.

Cabochon

Dit is de naam voor een techniek waarin edelstenen geslepen worden. De ruwe amethist wordt eerst in de gewenste vorm geslepen. Hierna worden er steeds laagje van de steen geslepen. Dit gaat net zo lang door totdat de amethist bolvormig is geworden. Dus kort samen gevat is een cabochon is een bolvormig geslepen steen.

Imitatie amethist

Er zijn paars gekleurde stenen die als imitatie amethist gebruikt worden. Bij sommige sieraden komt het voor dat er paars gekleurde stenen van glas gebruikt zijn. Maar dit is goed te herkennen. Deze imitatie stenen bevatten namelijk luchtbellen die in de echte stenen niet voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here