Wat is een amethist?

Een amethist is een kristal met een glasachtige glans. Het is puntig en doorzichtig, en komt voor in de kleuren van zacht lavendel tot donker paars. Het is familie van de bergkristal. De paarse kleur wordt veroorzaakt door verontreiniging met ijzer, titaan en mangaan en door radioactiviteit. De kleur verbleekt in zonlicht, omdat de radioactiviteit dan vervalt. Als een amethist van dichtbij bekeken wordt hebben de kristalpunten twee kleuren: blauw/blauwpaars en roodpaars. Dat wordt dichroïsme (tweekleurigheid) genoemd.

Geschiedenis van de amethist

De naam komt uit het Grieks, van het woord Amethystos, dat ‘niet dronken zijn’ betekent. Grieken en Romeinen geloofden dat ze niet dronken konden worden als ze wijn uit amethisten karaffen dronken of een amethist in hun mond hielden. Amethist is een al lang bekende en geliefde edelsteen. Er is amethist gevonden in de piramides van het oude Egypte en in Etruskische en Romeinse graven.

Vindplaatsen

In de middeleeuwen was Brazilië een beroemde vindplaats van amethist, met winplaatsen in Bahia, Minas Gerais en Mato Grosso. Tegenwoordig wordt amethist gewonnen in alle werelddelen. Helaas vormt amethist maar zelden grote zuivere kristallen. De grootste stenen komen meestal uit Brazilië.

Gebruik in het verleden

In het oude China werden al kleine gemmen uit amethist gesneden. De Grieken en Romeinen gebruikten hem als amulet tegen dronkenschap, verslaving en een kater. De steen was in de Middeleeuwen ook heel populair in Europa. Aan de ene kant dacht men dat bekers van amethist door verkleuring kon waarschuwen voor vergiftiging. Aan de andere kant was het een geliefde edelsteen bij kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders en werd daarom wel bisschopsteen genoemd. Amethist is ook vaak gebruikt bij het vervaardigen van staatsjuwelen. Zo zit er een amethist in de scepters van de Britse Kroon en van Catharina de Grote

Eigenschappen en kwaliteiten

Amethist bevordert harmonie en helderheid van geest. Het kristal helpt afstand nemen en schept ook harmonie in huis. Het is de steen van onthechting en spiritualiteit. Daarom zit er vaak amethist in bisschopsringen en voorwerpen die in de liturgie worden gebruikt. Dat helpt de gebruiker om niet aan aardse genoegens te blijven hangen. Daarnaast heeft het ook meerdere helende eigenschappen voor lichaam en geest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here