Geschiedenis van de granaat

Geschiedenis van de granaat (garnet)

Wat is een granaat?

Granaat is de verzamelnaam voor een groep zeer harde kristallen. Granaat is één van de hardste edelstenen. De granaat is één van de “negen edelstenen” in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen. Ze worden diep in de aarde gevormd. Door verwering komen ze vrij uit het zachtere gesteente waarin ze zijn gevormd. Ze kunnen heel klein tot heel groot zijn. Ze worden meestal gevonden in zand, omdat ze met rivieren meespoelen. De stenen hebben allerlei kleuren: rood, oranje, roze, groen bruin en zwart, en kleurloos wit. Natuurlijk granaten zijn zeer zelden blauw. De rode kleur komt het meest voor. Deze wordt ook het meest gebruikt bij sieraden en in de edelsteentherapie. De meeste granaten zijn niet van edelsteenkwaliteit en worden gebruikt om schuurpapier te maken.

Geschiedenis van de granaat

De naam komt uit het Latijn. Omdat de ruwe kristallen leken op de zaden van een granaatappel (malus granatus) gaf de Duitse filosoof Albertus Magnus het kristal deze naam. De granaat is al sinds de oudheid een geliefde edelsteen. Vaak werden ze verwerkt in machtssymbolen als kronen en scepters. In graven uit het oude Egypte zijn al sieraden aangetroffen waarin granaat is verwerkt. Deze sieraden zijn 3500 jaar oud. Naast in sieraden werden granaten ook gebruikt om wapens te versieren, omdat de Egyptenaren geloofden dat granaat als amulet werkte en de drager tegen boze machten zou beschermen.

Vindplaatsen

Granaten worden op meerdere plaatsen ter wereld gevonden. Op meerder plekken in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Australië, maar ook in Beieren, in Spessart. De daar in de 19e eeuw ontdekte rood-oranje granaat is dan ook spessartien genoemd. In de Russische Centrale Oeral werd rond 1855 de diepgroene variant demantoiet ontdekt.

Gebruik in het verleden

Door opgravingen in Klein Azië is bekend dat al in de 6e tot de 4e eeuw v.Ch. door het volk de Scythen rode granaten werden verwerkt in sieraden en gebruiksvoorwerpen. Ook de Oude Grieken, De Romeinen en Volken in de tijd van de Grote volksverhuizing verwerkten granaat in sieraden, wapens en gebruiksvoorwerpen. Granaat bleef door de eeuwen heen populair, ook vanwege toegekende eigenschappen van de stenen.

Eigenschappen en kwaliteiten

Het dragen van een Granaat steen helpt bij tal van fysieke klachten. Zo wordt onder andere de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes ondersteunt, verbetert het je stoelgang, versterkt het je libido en kan helpen bij vruchtbaarheidsklachten. Op spiritueel vlak versterkt het je wilskracht en je overlevingsdrang en geeft het je meer innerlijke kracht en moed.