Geneeskrachtig wonder: Apatiet

Een mooie steen met prachtige kleuren is Apatiet zeker. maar dit mineraal heeft nog veel meer in huis. Lees nu alles over de Apatiet.

Wat is Apatiet?

Apatiet is een chloor- en fluorhoudende calciumfosfaat: Ca5(PO4)3(F,Cl,OH). Apatiet is onderverdeeld in: Fluorapatiet: Ca5(PO4)3F, Chloorapatiet: Ca5(PO4)3Cl en Hydroxyapatiet: Ca5(PO4)3OH. Fluorapatiet komt verreweg het meeste voor waardoor men Fluorapatiet vaak als synoniem voor Apatiet gebruikt. Apatiet is een mineraal, het komt vaak voor in verschillende kleuren waarvan blauw de meest voorkomende is. Verschillende tinten van blauw komen vaak voor maar ook de kleur geel komt relatief gezien vaak voor. Minder vaak komen de kleuren roze en wit voor.

Algemene informatie Apatiet

Het mineraal is doorzichtig, een soms fluorescerende steen welke een glasachtige of harsachtige glans heeft. Het mineraal komt voor in onder andere: India, Pakistan, Sri Lanka, Kenia, Brazilië, Madagaskar, Mexico en Zuid-Afrika. Vroeger vergiste zich men wel eens in de steen en dacht dat het een Aquamarijn of Smaragd betrof. Tegenwoordig kunnen steenkundige vaak snel zien om welke steen het daadwerkelijk gaat. In de 19e-eeuw kwam de steen vaak voor in Noorwegen, hier gebruikte men het als grondstof voor kunstmest.

Werking en geneeskracht van Apatiet

Aan het mineraal worden de volgende geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven:

  • Bevorderd de pompwerking van het hart
  • Geeft eetlust
  • Helpt bij herstel na uitputting
  • Helpt bij slijmbeursontstekingen
  • Helpt bij artritis
  • Helpt bij artrose
  • Vermindert littekenvorming
  • Spijsvertering verbeterend
  • Opgelost in water kan het helpen tegen parasieten
  • Geeft verlichting bij de ziekte van crohn

Wat is het effect van Apatiet op de gezondheid?

Het mineraal verbeterd de spijsvertering en de eetlust. Met behulp van wateroplossingen kan men parasieten te lijf gaan en ook littekenvorming verminderen. Het is tevens populair bij bod gerelateerde gebreken of tandheelkundige problematiek. Omdat het fluor bevat helpt het tandbederf tegen te gaan. Ook slijmbeursontstekingen kunnen worden verholpen met het mineraal. Voor de meeste medische toepassingen lost men het mineraal op in water. De effecten zijn voor de gezondheid erg positief en als het gemengd met olie of boter is kan het littekenweefsel tegengaan. Hierbij is op te merken dat het niet in een open wond gesmeerd moet worden, pas als de wond dicht is kan men het middel veilig gebruiken.

Verzorging van Apatiet

Het reinigen kan het beste niet gedaan worden met water, het mineraal kan immers oplossen. Beter is het om het mineraal in droge aarde te steken, te omringen met andere stenen welke reinigende eigenschappen hebben zoals: hematiet. Ook reinigen door middel van het verbranden van (witte) Salie behoren tot de mogelijkheid. Opladen door blootstelling aan zon en maanlicht helpt goed, ook Seleniet kan helpen door het mineraal op een Seleniet te leggen en deze vierentwintig uur te laten liggen.

Sterrenbeeld en Chakra’s die horen bij Apatiet

Het mineraal heeft betrekking tot de keel en hart Chakra’s. Dit komt tot uiting in het herstellend vermogen van het mineraal met betrekking tot slijmbeursontstekingen. Naast het herstel met betrekking tot slijmbeursontstekingen ziet men de link ook aan het bevorderen van het pompen van het hart. De sterrenbeelden waar dit mineraal mee in verbinding staat zijn: Waterman, Weegschaal, Schorpioen, Leeuw, Maagd en Ram. Waterman staat in verbinding met blauwe apatiet net als Weegschaal. Gele staat in verbinding met Schorpioen, Leeuw en Ram en groene met Maagd.

Geschiedenis en ethymologie van Apatiet

Het mineraal ontleend haar naam aan het Griekse: apatao wat ‘ik bedrieg’ betekend. Dit omdat ze verdacht veel lijkt op Smaragd en Aquamarijn. Het mineraal komt op veel plekken voor en daarom ziet men het of zag men het niet altijd als een speciale steen. Diepgaande ethymologie is op dit mineraal daarom niet van toepassing. De geschiedenis leert vooral dat het vaak verward was met bovengenoemde beril. Het mineraal is wel geliefd vanwege haar kleur, ook in de oudheid was men van mening dat het er mooi uitzag. De naam ‘ik bedrieg’ kan in verband worden gebracht met de duivel welke omschreven staat als de bedrieger. Ook de islamitische god omschrijft zichzelf veelvuldig als de bedrieger maar een directe link met Apatiet is er niet voor deze als de vergelijking met de duivel.

Wist je dat Apatiet

  • Ook in Nederland te vinden is in onder andere: Limburg en Maastricht
  • Het Smithsonian in Washington D.C. beschikt over een bijzonder paars exemplaar van wel 500 karaat
  • Een niet radioactieve bron is van zeldzame aarden terwijl vergelijkbare zeldzame aarden bronnen wel radioactief zijn
  • Hydroxylapatiet voorkomt in je boten en tanden
  • In Kenia een steen is gevonden van wel 700 karaat

Apatiet als sieraad

Er kunnen en worden sieraden gemaakt van het mineraal echter doordat het vrij gevoelig is voor water zijn andere mineralen of edelstenen een betere keuze. Als er sieraden gemaakt worden van het mineraal betreft het vaak armbanden, hangers, oorbellen en ringen. Ook kettingen komen veelvuldig voor. Belangrijk is dat het sieraad niet in aanraking komt met water hetgeen zeker in Nederland met de vele regen vrij lastig is. Als ornament aan meubelen binnenhuis kan het wel goed gebruikt worden omdat deze vaak droog blijven.