Amethist

De Amethist is werkelijk een unieke edelsteen. Zeer populair en dat is niet voor niets. Lees nu alles over de Amethist!

Wat is de Amethist?

De amethist is waarschijnlijk de bekendste steen uit de kwarts familie. De steen heeft een lila tot donkerpaarse kleur, is doorzichtig met een glasachtige glans. De kleur is afkomstig van resten sporen van titaan, mangaan, ijzer en een klein beetje radioactiviteit. Hierdoor behoud hij zijn paarse kleur. Plaats je de amethist in de volle zon dan gaat de radioactiviteit verloren en daarmee verliest de steen ook zijn mooie paarse kleur waardoor hij kan gaan verbleken. Hij word over de hele wereld gevonden, maar de landen waar hij het meest word gevonden zijn Zambia, Brazilie, Uruguay en Mexico.

Algemene informatie Amethist

Ze zeggen dat de amethist een ontnuchterende en helende werking heeft. Amethist komt van het woord amethustos. In het Grieks betekend dit (A) zonder en (metuein) dronken zijn. De oorsprong van het oude bijgeloof is dat de drager beschermd is tegen het dronken worden na het drinken van wijn. De oude Grieken en Romeinen meenden niet dronken te kunnen worden als ze de wijn dronken die afkomstig was uit een beker die vervaardigd is uit amethist. Ook werd de steen wel onder de tong gelegd of in de wang gehouden tijdens het drinken.

De amethist eeuwen geleden

Een Romeinse schrijver schreef eeuwen gelden al over de steen. Zijn naam is Plinius de Oudere.
Maar niet alleen onder de Romeinen en de Grieken is het kristal al eeuwen lang bekend. In China word de amethist ingezet voor juridische problemen. Waardoor er in China een levendige handel plaatsvond. Ze geloofde namelijk dat het dragen van het kristal het probleem in het voordeel van de drager zou kunnen veranderen.Het was zelfs mogelijk om de steen hiervoor in te huren. Wel was het zo dat als de steen zijn hulp bewezen had de huurprijs flink de lucht in ging.
In Finland gebruikten de Sjamanen een driekleurige steen, bestaande uit amethist, sneeuwkwarts en rookkwarts. De Sjamanen noemde deze steen de sjamanensteen.

Werking en geneeskracht van amethist

De amethist heeft een beschermende en ook zuiverende werking. Het kristal helpt om eerlijk naar jezelf toe te zijn en bevorderd het zelfinzicht. Hij helpt je om verslavingen aan te pakken en te erkennen en de steen geeft inzicht in bepaalde processen die je nog dient te verwerken. De amethist is een heel veelzijdig inzetbare steen. Eigenlijk hoort iedereen er eentje in huis te hebben. Mede omdat de steen ook heel geschikt is om een ruimte te zuiveren. Dit doet hij samen met de bergkristal en rozenkwarts waardoor hij voor een harmonische sfeer in huis zorgt.
Als je je vaak zorgen maakt gaan je gedachten in rondjes draaien, met als gevolg piekeren, slapeloosheid, hoofdpijn en misschien zelfs migraine. Het gevolg van veel hoofdpijn zijn verkrampte nek en schouder spieren. De amethist helpt hier heel goed tegen.

Verder helpt hij bij:

 • innerlijke rust
 • oude angsten en verslavingen
 • hyperventilatie
 • goede meditatiesteen, zorgt voor een zuiverende werking
 • geeft kalmte en evenwicht
 • helpt bij woede, heimwee en verdriet
 • verminderd zenuwachtigheid en stress

Wat is het effect van de amethist op de gezondheid?

Er is een groot effect op de gezondheid bij gebruik van de amethist. Hieronder zie je vier belangrijke effecten:

 1. Hoofdpijn: leg de steen op je voorhoofd of draag hem aan een ketting aan je nek.  Door de werking op de hypothalamus kan de amethist heel veel soorten hoofdpijn bestrijden.
 2. Slaapproblemen: leg de amethist op je nachtkastje of leg hem onder je kussen. De steen werkt op de epifyse wat je dag en nachtritme bepaald.
 3. Zenuwachtigheid en stress: de steen helpt om je negatieve ideeën los te laten en je concentratie te verbeteren.
 4. Huidklachten: Drink regelmatig water waar je de amethist in hebt gelegd. Dit is goed voor glanzend haar en een schonere huid.

De amethist ook voor geestelijke zorg

Maar de amethist werkt niet alleen tegen lichamelijke krachten maar ook spiritueel. Hieronder zie je 4 geestelijke effecten:

 1. Hij helpt zonder oordeel en met compassie naar jezelf te kijken.
 2. Helpt je het verschil te zien tussen wat echt belangrijk is en wat niet.
 3. Bij rouw helpt de amethist je het verlies te verwerken.
 4. En een hele mooie, hij maakt wilskrachtig.

De amethist is een steen van loslaten. Hierdoor kun je negatieve gedragspatronen loslaten en doorbreken wat je gezondheid ook ten goede komt.

De verzorging van de Amethist

De amethist dient wel goed verzorgt te worden. Dit houd in dat je de steen 1 x in de zoveel tijd dient op te laden en te reinigen. Alleen zo kan de amethist zijn werk goed blijven doen. Hij neemt namelijk de negatieve energie uit zijn omgeving op. Hou de steen goed in de gaten, zie je dat hij dof word of komen er barstjes in dan word het tijd om de steen te reinigen en op te laden. Gebruik je de amethist om te mediteren dan is 1 keer per week of 1 keer maand reinigen voldoende. Gebruik je hem voor geneeskrachtige werkingen dan is het raadzaam om hem minimaal 1 keer per week op te laden. En voor een healing sessie dien je hem ervoor en erna te reinigen zodat hij zijn werk kan blijven doen.

De verschillende manieren van reinigen van de Amethist

Er zijn verschillende soorten manieren om de amethist te reinigen. Welke methode geschikt is verschilt natuurlijk per steen. Maar voor de amethist heb je meerdere keuzes.
Je kunt ervoor kiezen om hem 5 minuten onder stromend water te houden. Dit kan onder een kraan maar ook in een beekje. Hou wel in je achterhoofd dat dit alleen een oppervlakkige reiniging is en de steen hier op lange termijn niet voldoende aan heeft.
Een andere zacht werkende methode is door de steen 24 uur in de aarde te stoppen. Hoe langer de steen in de aarde blijft hoe grondiger deze word gereinigd. Vergeet alleen de steen niet meer op te graven en onthou goed waar je hem hebt neergelegd en je hond er in een onbewaakt ogenblik er niet mee vandoor gaat.
Mocht je van wierook houden dan kun je ook sandelhout branden of salie en de steen door de rook heen halen. Ook dit heeft een helende werking.

Reinigen met andere edelstenen

Gelukkig is de amethist niet heel moeilijk en kun je hem ook met andere stenen reinigen. Leg hem bijvoorbeeld op een bed van amethist steentjes voor 12 uur lang of maak gebruik van een amethistgeode. Deze laatste heeft eigenlijk de voorkeur omdat de steen is omringd door de energie van de amethist. En je hoeft hem nauwelijks te reinigen in tegenstelling tot de steentjes die zelf ook schoongemaakt dienen te worden. Dit was het reinigen maar de steen dient natuurlijk ook weer opgeladen te worden.
Hiervoor is het volle maanlicht heel geschikt. Je hoeft niet met je steen in je handen de hele nacht buiten te blijven staan. Je kunt hem prima tijdens volle maan achter het glas in het licht leggen. In tegenstelling tot veel edelstenen kan de amethist niet goed tegen de zon omdat hij dan verbleekt. Je kunt hem wel op een bed van bergkristallen leggen of in een cluster. Laat hem hier rustig 24 uur in liggen zodat hij de tijd heeft om op te laden.

Sterrenbeeld en Chakra’s die horen bij amethist

De sterrenbeelden die bij de amethist horen zijn de waterman, vissen en maagd. Hieronder zie je de drie sterrenbeelden uitgelegd:

 • De waterman is of heel uitbundig en excentriek of juist heel stil en verlegen. Watermannen zijn intelligent en denken diep na over dingen. Ze staan graag klaar voor anderen om te helpen en hoeven er niet altijd iets voor terug te krijgen. Hier komt de amethist weer goed van pas om jezelf op te laden.
  Ze weten heel goed waar ze heen willen in de toekomst en hoe ze daar moeten komen.
 • Vissen zijn dromerig en gevoelig, hebben heel veel compassie en zijn vergevingsgezind. Ze zijn gevoelig voor de energie om hun heen. Vissen zijn heel romantisch in de liefde maar hebben ook tijd nodig om zichzelf weer op te laden. Ook hiervoor kun je de amethist heel goed inzetten.
 • De maagd is eerlijk, perfectionistisch, maar word ook omschreven als verlegen en bescheiden. In grote groepen zal de maagd niet snel op de voorgrond treden en de aandacht naar zich toetrekken. Je maakt geen impulsieve beslissingen en denkt eerst goed na over dingen. Is er een probleem dan komt de maagd wel met een praktische oplossing.

De voorhoofd en kruin chakra

Zoals je kunt lezen hebben alle 3 de sterrenbeelden eigenschappen waarvoor ze de amethist heel goed kunnen gebruiken. Om bijvoorbeeld weer op te laden en om alle zorgen weg te nemen. In ons lichaam bevinden zich ook chakra´s. De chakra´s die passen bij de amethist zijn voorhoofd chakra en de kruin chakra. Ook wel de 6e en 7e chakra genoemd.

De voorhoofd chakra

Je voorhoofd chakra bevind zich tussen je wenkbrauwen en heeft invloed op je ogen, voorhoofd en bijholten en je slaapkwabben. Als je merkt dat deze chakra te weinig stroomt merk je dat aan migraine, oogproblemen of een beroerte.
De klier die door de voorhoofd chakra word beïnvloed is de hypofyse. Hierover staat ook een stukje bij gezondheid geschreven. Deze zit net onder je hersenen, in het midden van je hoofd en zorgt dat er verschillende hormonen worden afgegeven. Deze hormonen hebben invloed op de schildklier, bijnieren, teelballen of de eierstokken.
Hormonen doen veel met je en daarom spelen emoties ook een belangrijke rol in deze chakra. Probeer je Intuïtie te laten groeien. Krijgt deze chakra te weinig ruimte dan kan het zich uiten in te weinig fantasie en bij teveel ruimte in waanideeën en nachtmerries.

De kruin chakra

Je kruin chakra zit boven op je hoofd en deze zorgt voor een verbinding met het universum. De kruin chakra heeft invloed op je huid, hersenschors en schedeldak. Zit hier een disbalans dan kan dit zich uitten in slapeloosheid, epilepsie of zenuwstoornissen. Net zoals de voorhoofd chakra heeft ook de kruin chakra invloed op de hormonen. Hij beïnvloed namelijk de pijnappelklier. Deze zit boven op je hoofd en scheid het hormoon melatonine af. Melatonine is belangrijk voor je slaapritme en voor vrouwen bij de menstruatiecyclus. Werkt je zevende chakra goed dan verzacht hij lichamelijke en ook emotionele pijn. Hij kan je ook helpen om een spirituele context te vinden waardoor je opgedane levenservaringen een plaats kan leren geven. De kruin chakra word geassocieerd met spiritualiteit. Wat dit inhoud is voor ieder mens verschillend. Voor sommige mensen is het god en voor andere mensen is het een gevoel dat je geleid word.
Zoals je leest vallen heel veel dingen eigenlijk op hun plek en komen heel veel dingen samen. De werking van de chakra´s en de invloed van de amethist op je gezondheid en de genezing.

Geschiedenis en etymologie van amethist

De naam komt uit het Grieks, Amethystos. Volgens de Griekse mythologie Dionysus, beweerde een meisje met de naam Amethystos dat ze kuis wilde blijven. De godin Arrtemis heeft naar haar gebeden geluisterd en heeft haar in een witte steen veranderd. Dionysus voelde zich vernederd en goot wijn op een rots en deze veranderde in paarse kristallen.
De amethist is al duizenden jaren bekend. In de middeleeuwen gebruikten het christendom de amethist als een symbool van onthechting en kuisheid. En ook nu nog word hij gebruikt door kardinalen en bisschoppen. De steen symboliseert de goddelijke wijsheid.

Wist je dat…

♥ De amethist de aura kan reinigen? Dit kan door een ring van amethist aan je linker middelvinger te dragen.
♥ Als je een amethist ongeveer 15 cm boven je kruin legt dit je immuunsysteem kan verbeteren?
♥ Als je een elixer van amethist gebruikt je de vlooien op afstand kunt houden? Vlooien houden hier niet van en zullen meer wegblijven. 100% garantie heb je nooit maar smeer het eens op de wang van je hond of kat.
♥ In groepjes amethistgeodes je ook citrienkristallen kunt vinden? Ze groeien namelijk vaak samen met andere kwarts stenen. De samengroeiing van amethist en citrien word
ametrien genoemd. Hierin kun je verschillende laagjes kwarts vinden. Deze laagjes kunnen bijvoorbeeld rookkwarts, witte kwarts en amethist zijn.
♥ De amethist net als andere kwartsoorten in een punt groeit? Er zijn mannelijke en vrouwelijke punten. De mannelijke punten lopen heel spits toe en de vrouwelijke hebben een plattere punt aan de bovenkant. Ook bij de amethist geld dat de vrouw meestal valt op de energie van de mannelijke punten. Maar ook omgekeerd.

Amethist als sieraad

De amethist kun je ook als sieraad dragen. Je hebt al kunnen lezen over de werking van de steen. Deze dragen als sieraad staat niet alleen heel mooi, hij is ook nog eens heel nuttig vanwege zijn krachten.
Google eens op amethist als sieraad en je krijgt heel veel mooie opties. Ze zijn te koop bij de juwelier. Sommige maken ze zelfs naar wens. Maar ze zijn ook online bij diverse webshops te koop.
Je kunt kiezen uit diverse soorten ringen, kettingen, oorbellen en zelfs armbanden. De meeste stenen zijn glad geslepen omdat dit toch mooier staat in de armband of ring, maar je kunt ze ook in ruwe vorm vinden als een kristal hanger. Maar ook getrommeld en in een mooi donker paarse hartvorm.
Wil je een mooie gladde steen in een armband ga dan eens bij de juwelier kijken. Maar wil je de steen graag heel natuurlijk laten ogen kijk dan eens online of in een natuursteenwinkel.
Zoals je leest is er voor ieder wat wils als je deze mooie steen als sieraad wilt dragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here